Horváthné Lovász Márta

Horváthné Lovász Márta vagyok. Az aktív éveimet az egészségügyben töltöttem, bár elméleti területen, egy kutatóintézetben. Jelenleg a nyugdíjas éveimet töltöm. Van 3 gyermekünk és 5 felnőtt unokánk.

Én 3 éves voltam, amikor Édesanyám egy műtét következtében két éven át ágyban fekvő volt. A mellette és vele töltött időszak meghatározó lett az egész életemre. Szociálisan nagyon érzékeny lettem. Fontos volt, hogy segítsek az elesett, rászoruló emberen, akár testi, akár lelki területen.

Az ELEOS kezdeténél már ott voltam, hogy mihamarabb induljon el a képzés, hiszen magam számára is nagyon kívánatos volt. Hadilábon álltam a kompetencia határaimmal, sokszor túl-léptem azon, elcsúsztam időben és úgy gondoltam, hogy most és azonnal nekem kell megoldanom a hozzám forduló ember problémáját. Az ELEOS első évfolyamán vettem részt a képzésben, ami más szemüveget adott nekem abban, mit is vár tőlem Isten és mire vagyok képes. Bár nem lettem tökéletes lelkigondozó, haladok egy úton, amin újabb és újabb kihívás előtt állok, amikor egy-egy emberrel (esettel) találkozom. Tudom, a legjobb lelkigondozó Isten, akit közösen is segítségül hívhatunk. Több évtizede járok kórházba „ágytól-ágyig”, beteglátogatni, lelkigondozni. Éveket töltöttem keresztyén hospice szolgálatban, hogy gyógyíthatatlan betegeket támogassak, kísérjek az útjukon, majd családtagjaiknak segítsek a gyász feldolgozásában.

Hálás vagyok Istennek, hogy sok-sok megtapasztalást engedett ezekben a helyzetekben és engem is megbátorított, megerősített. Amikor elfáradtam, nem engedte, hogy padlóra kerüljek és hátat fordítsak. Bár a kiégés (burnout) szindróma megérintett és szükségem volt segítségre, pihenésre ...., de ma is járhatok a betegek közé. Gyász, veszteség és elengedés témában előadok a tanfolyamon. Szeretném, hogy a tanfolyamon részt vevő társaim megbátorodjanak a betegség és gyász láttán is, mert a Biblia is azt mondja: „elvégezett dolog, hogy az emberek egyszer meghaljanak” (Zsid.9:27). Hívő emberként ezt mindig is tudtam, ez volt az elmélet. Amikor engem is megérintett ennek a szele, akkor azt mondtam Istennek; kérlek, segíts, mert most jön a gyakorlati rész! Ebben a gyakorlatban járok 7 éve.

Te, aki olvasod ezt a bemutatkozást, kérlek, végy bátorságot és indulj el a képzésre! Nem kell neked sem abban maradnod, hogy egy keresztyén ember nem félhet az elmúlástól, nem lehet fáradt, nem lehet beteg – főleg lelkileg, ... Téves elképzelés, hogy mindig top-on kell lennünk! Azt éljük meg, ahogy vagyunk, annál is inkább, mert Isten úgyis tudja.