Révész Zsófia

Idén lesz hat éve, hogy megismertem majd csatlakoztam az Eleos munkájához, elhívásához. Az első tanfolyami csoport résztvevőjeként, az ott kapott tudás és megélt tapasztalatok alapján erősödött meg bennem a motiváció a pszichológia iránt, így két gyermekes anyukaként, többéves, egészen más szegmensben szerzett szakmai tapasztalattal belevágtam a nagy kalandba. Visszatekintve már összeáll a kép, hogy mi vezetett ide, hogy pszichológus lettem.

Egészen bizonyos, hogy hatással volt rám Apám vonzódása a pszichológiai jelenségek és működések iránt, amelyet jelzett már kedvenc szépirodalmi műveinek listája (Csáth Géza írásai, Peter Marshall: Nincs helyed a temetőben!, William Styron: Házam lángra gyullad, Viperafészek), az antikváriumban általa vásárolt hatalmas mennyiségű, ősrégi Pszichiátriai Szemle kötetgyűjtemény, amit serdülőként gyanakvóan lapozgattam. Nem csak könyvei voltak nehéz olvasmányok, de ő maga is egy kemény gyermekkort megélt, felnőttként kusza, instabil belső világgal rendelkező, de intelligens, humoros, ugyanakkor bonyolult személyiség volt. Ennek átéltem napos és árnyoldalát egyaránt.

Életem meghatározó eseménye volt tizenévesen az Istennel való találkozás, mi is hiszem, hogy az élet végső, nagy egzisztenciális kérdéseire érvényes és élő választ találhatunk a vele való kapcsolatban.
Végig gondolva tanulmányaimat is, mind a segítő tevékenység irányába vezettek. Egészségügyi szakközépiskolába jártam és az egyetem alatt végig betegek között dolgoztam. Első diplomámat a Baptista Teológiai Akadémián szereztem hittudományi szakon. Ifjúsági csoportokat vezettem és több középiskolában tanítottam a Fiatalok az Élet Küszöbén Program keretében, amely a Nemzeti Egészségvédelmi Intézet AIDS-megelőzési csoportjának felkérésére 1994-ben létrehozott program azzal a céllal, hogy középiskolás fiatalokat segítsen az egészséges önismeret, tartalmas kapcsolatok, örömteli szexualitás, stabil értékrend kialakításában. Majd a SOTE Egészségügyi Menedzser szak elvégzése után a multinacionális gyógyszeriparban helyezkedtem el, először a klinikai vizsgálatok, később a gyógyszertörzskönyvezés területén. Ez idő alatt velem maradt egy szociológia előadás emléke a menedzserképző szakról, ahol az előadó a 21. századot a pszichiátriai betegségek korszakának nevezte. Ez nagyon megfogott, úgy éreztem dolgom van ezen a területen. Gyermekeim születése után érdeklődésem a nevelés, családi minták, szülő-gyermek dinamika felé fordult. Elvégeztem az első Eleos laikus lelkigondozói képzését, amely felkeltette tudásvágyamat a mélyebb pszichológiai ismeretek irányába.

Az elmúlt hat évben előadóként és egyéni önismereti tanácsadásban segítettem az Eleos munkáját. Nagyszerű és egyedülállóan frissnek találom, ahogy a hit, a Biblia értékrendje összhangba kerül a modern pszichológiai ismeretekkel és nem egymással szemben vagy ellen, hanem kéz a kézben adnak választ a posztmodern élet kihívásaira. Az Eleosban végzett munkám mellett a törökbálinti családsegítőben nehéz sorsú családokkal, személyekkel foglalkozom, emellett a Budai Pszichológus Központban magánkliensekkel dolgozom. Választott módszerem a pszichoanalízis egyik ága, az ún. aktív-analízis, amelyben jelenleg is képződőm.

Hitvallásom: „A barlangban ahová félsz belépni, találod a kincset, amit keresel.” (Joseph Campbell)

Révész Zsófia
(pszichológus, egészségügyi szakmenedzser, aktív- analitikus tanácsadó jelölt)